Mondj igent nem helyett!

Szemléletváltás 4+1 lépésben

2020. szeptember 03. - Istók Nikoletta

Valószínűleg sokunk számára ismerős a helyzet és az érzés, amikor a főnökünk, a párunk, vagy épp egy barátunk fogalmaz meg egy olyan kérést felénk, ami épp nem fér bele az időnkbe, amire már nincs kapacitásunk, vagy amihez nincs kedvünk, és ugyan a válasz egyértelmű számunkra, mégis rábólintunk a kéretlen teendőre.

balansz_web.jpg

De miért is teszünk így?

A leggyakoribb ok, hogy attól félünk, a visszautasítással megbántjuk az illetőt, esetleg rossz véleménnyel lesz rólunk, vagy megharagszik ránk, de sokan legalább ennyire tartanak a konfrontálódás tényétől is, miközben a mélyben a valódi kérdés a saját határok kijelölésével és megtartásával, illetve a prioritásokkal és a személyes motivációval áll szoros kapcsolatban.

A mai posztban új megvilágításba helyezem ezt a kényes témát, ugyanis csak egy egészen kis csavarra van szükség ahhoz, hogy ténylegesen kitartsunk az álláspontunk mellett!

Tovább

Változásra vágysz? 5+1 lépésre vagy tőle!

Változás. Misztikus fogalom, amit homályos álmok, elképzelt valóságok vesznek körül, de kizárólag addig, amíg el nem indulunk feléjük! A kérdés a hogyan, a válasz a mai posztban.

lepcson_fel_web.jpg

Valószínűleg mindannyiunk életében van legalább egy olyan terület, ami lehetne másképp, de talán nem lövök mellé, ha azt feltételezem, hogy ez a más gyakran soha, vagy csak nagyon sokára jön el. Tartunk a változástól, az ismeretlentől, a szokatlantól – egyszerűen így működik az agyunk, az evolúció ugyanis a túlélésre programozta, ezért zsigerileg ragaszkodunk a biztonságosnak hitt rutinjainkhoz, még akkor is, ha azok már egyáltalán nem szolgálnak minket.

A jó hír viszont, hogy kellő tudatossággal, elhatározással, valamint kitartással képesek vagyunk túljárni a saját agyunkon, és életre hívni a vágyott újat a mindennapjainkban.

Tovább

Amit nem úszhatunk meg

Avagy mit kell megtanulnunk a jelenlegi helyzetből?

A koronavírus által gyökeresen átírt mindennapok garantáltan nem maradhatnak tanulságok nélkül egyikünk számára sem, az azonban rajtunk múlik, hogy mit kezdünk a nem várt, vagy épp a régóta szükséges felismerésekkel.

amitnemuszhatunkmeg.jpg

Egy bölcs barátnőm azt mondta a koronavírus fejezet kezdetén, hogy ez a változás mindenkit valami olyannal fog szembesíteni, ami számára a legkényelmetlenebb vagy akár a legfájdalmasabb, és amivel egyébként nem igen kezdene el foglalkozni. Egyet is értettem, meg nem is, és arra gondoltam, hogy én ismét megtanulom, hogy lehet tervezni, de tudni kell a terveket elengedni, majd azokat újragondolni, habár ez nem új lecke az életemben.

Aztán eltelt pár hét, és kezdett egészen szűk lenni a négy fal közé szorult élettér. 

Tovább

Amit egy orchideától tanultam

Avagy mi múlik rajtunk?

Ez a húsvét hétfő valószínűleg pont olyan szokatlanul telik, ahogy az elmúlt hetek. Nincsenek nagy családi összejövetelek, hosszú kirándulások, baráti programok - vagy legalábbis másképp, mint tavaly. De még ennek ellenére is van számos lehetőségünk!

orchidea_dsc1108.jpg

Tovább

Miért pont én?

Avagy minden mindennel összefügg.

Hogy mi számít igazán egy történetből, az mindig nézőpont kérdése, aztán általában visszanézve állnak össze a mozaikok egy többé kevésbé világos egésszé.

kanyargos_ut_web.jpg

Az én sztorim egészen tipikusan kezdődik: kitűnő érettségi, végigtanult egyetemi évek, majd kilépés a nagybetűsbe. Legalábbis forgatókönyv szerint így kellett volna történnie, és valószínűleg valamilyen tervemet követve kellett volna elhelyezkednem, de nem így lett. Se tervem nem volt, se az önéletrajzomra nem reagált egyetlen cég sem. Egészen addig szépen teljesítettem a kötelességeimet, háttérbe szorítva minden mást, aztán jött ez a bizonyos első pofon. Végül kaptam egy telemarketinges állást, ahonnan ugyan három hónap múlva kiszálltam, de jobb híjján pontosan így folytattam fél évvel később... Persze nem haszontalan tapasztalat, sőt, talán sokaknak érdemes is lenne kipróbálnia, de azért ott, akkor nem repestem az örömtől, hogy csak ez van, és ezért tanultam irreálisan sokat...

Tovább