Mindsetup

Szállj ki a mókuskerékből!

6 lépéses útmutató a kiegyensúlyozott és elégedett élethez

2022. június 01. - Istók Nikoletta

Nap mint nap teszed a dolgod, igyekszel megfelelni életed valamennyi területén, mégis gyakran hiányérzettel, feszülten térsz nyugovóra. A hetek összefolynak, úgy érzed, már nem tudsz többet magadra vállalni, mégis kételkedsz az értékességedben, szerethetőségedben. Magadra ismertél, netán kezdesz besokallni? Itt a megoldás!

le_pj-ki-a-mo_kuskere_kbo_l_nagy.jpg

Ha hosszú ideje, akár évek óta azonos menetrend szerint pörgeted a napjaidat, talán már fel sem merül benned, hogy létezik másik opció, azaz a jelenlegitől eltérő forgatókönyvet is követhetnél, ami által a végkifejlet is kedvedre valóbb lenne. Esetleg többszöri próbálkozásra sem sikerült közelebb kerülnöd a vágyott jövőhöz, ezért maradt a beletörődés és a megszokás. Legutóbbi bejegyzésünkben ezt a témát jártuk körbe: lelepleztük a szokásaink mögött húzódó mozgatórugót és azt a kiskaput, ami bármikor nyitva áll előttünk, ha készek vagyunk elköteleződni a boldogabb, eredményesebb, harmonikusabb élet mellett.

B verzió tehát mindig van, a mai bejegyzésünkben pedig meg is mutatjuk az oda vezető utat – lépésről lépésre. Kezdjünk is bele!

0. lépés: Ne rohanj előre

Amikor megszületik bennünk a felismerés, miszerint változásra van szükségünk az életünkben, általában azonnal a megoldásokat kezdjük el keresni, és mihamarabb oda akarunk érni, ahol magabiztosabban, kiegyensúlyozottabban, sikeresebben érezhetjük magunkat.

Ha valaha keresztül mentél már ezen, akkor valószínűleg tapasztaltad, hogy a hirtelen jött lendület nem lesz tartós, a telitalálatnak gondolt megoldás pedig vagy nem valósul meg, vagy ha mégis, akkor jellemzően elmarad a vágyott megérkezés.

Ez a gyors eredményt sürgető érzés zsigerileg kapcsol be valamennyiünkben, mivel egyszerűen nem akarunk benne maradni abban a kényelmetlen, kellemetlen, feszítő vagy épp elszomorító helyzetben, amire aktuálisan ráeszméltünk. Jó, ha tudsz róla, és nem dőlsz be neki!

Ha ugyanis valódi, tartós változásra vágysz, ne akarj előrerohanni! Állj meg (igen, maradj benne a kellemetlen érzésben!), hogy legyen időd körülnézni, és tudatosítani, hogy vagy jelenleg, ugyanis ez lesz a kulcs ahhoz, hogy sodródás helyett megragadhasd végre a kormányt.

 

1. lépés: Tudd, hogy honnan indulsz

Ezután következhet életed diagnózisának felállítása, amivel akár meg is duplázhatod a változás sikerességének esélyét!

Talán most kételkedsz, hiszen azért vágysz másra, mert nem megfelelő, ami van, azonban minél pontosabban átlátod, honnan indulsz, annál pontosabb célt és haditervet állíthatsz fel – a fent említett rövid megálló erre is lehetőséget ad.

Olyan ez, mint amikor egy panasszal felkeresed az orvost: vizsgálat nélkül valószínűleg ő sem kezd bele semmilyen kezelésbe, hiszen amíg nem derül fény a panaszod kiváltó okára, addig minden próbálkozás legfeljebb 50 százalékos hatékonyságú lehet, vagyis vagy működik, vagy nem.

Tisztázd le magadban, hogy életed mely területével vagy maximálisan elégedett és ehhez mi minden járul hozzá. Ezután pedig térj át arra a területre, amelyen változásra vágysz, illetve azt is hasznos kifejtened, hogy mivel vagy elégedetlen. Amennyiben több területet is megjelöltél, állítsd fel a fontossági sorrendet is!

 

2. lépés: Legyen teljesen világos számodra, hogy mi a célod, és miért

Ez az a lépés, amit a legtöbben kihagynak az útra kelés előtt: különböző paraméterek szerint ugyan kitűzik célt, azonban nem vizsgálják meg, mi is hajtja őket ebbe az irányba, és odaérve valóban megkapják-e majd, amiért elindultak.

Kérdezd meg magadtól:

  • Mire vágyom?
  • Mit ad majd nekem, ha odaérek?
  • Tényleg ezt akarom?
  • Mit szeretnék ténylegesen?

Ha megtalálod az igazi célod és miérted, szó szerint megállíthatatlan leszel, a motiváció ugyanis nem más, mint a lángoló belső hajtóerőd – meggyőződés arról, ami fontos számodra, bizonyosság arról, hogy miért olyan lényeges ez neked, és döntés arról, hogy hajlandó vagy tenni mindezért.

 

3. lépés Helyezd új alapokra a kapcsolatod önmagaddal

Az eredményes változás elengedhetetlen összetevője a stabil önbizalom, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a kritikus oldalról állj át a vezérszurkolói csapatba.

Persze ez nem olyan egyszerű, hiszen a rosszindulatú hang szinte állandóan duruzsol a fejünkben: a legtöbben olyan iskolarendszerben szocializálódtunk, ahol a fókusz a hibáinkon volt, az erősségeink, az egyediségünk ünneplése helyett, így nem csoda, hogy sokunk számára a folyamatos önkritika vált természetessé.

A hatását is jól ismerjük: lehúz, elszomorít, tehetetlenné tesz - és paradox módon mindezt azért, hogy megvédjen minket egy esetleges kudarctól...Tehetsz azonban másképp: elismerheted magad, pontosan úgy, ahogy azt a számodra fontos emberekkel is teszed! (Igen, van jogod hozzá!)

Idézz fel a közelmúltból egy sikerélményed, olyat, amire őszintén büszke vagy, majd vedd sorra, mi mindent tettél, mozgósítottál ezért az eredményért. Engedd el a „szerencsém volt“, „sikerülhetett volna jobban“ stb. kezdetű mondatokat. Fókuszálj a TE szerepedre, és gratulálj magadnak úgy, mint hasonló helyzetben egy barátodnak.

 

4. lépés Halld meg a belső hangod üzeneteit

A tested, a lelked és az elméd folyamatosan küldi neked a jeleket a számodra legmegfelelőbb irányról, ahogy arról is, ha valami nem szolgál Téged.

Csecsemőként még ösztönös összhangban vagyunk a szükségleteinkkel: azonnal kifejezzük, ha éhesek, szomjasak vagyunk, fázunk vagy fáj valamink. Aztán ahogy haladunk előre az időben, lassan lenevelnek minket az igényeinkről (pl. „nem lehetsz fáradt, sokat aludtál”), és mire felnövünk, megtanuljuk teljesen figyelmen kívül hagyni azokat.

Idővel aztán krónikus fájdalmak, nyakfeszülés, beálló derék, gyomorgörcs, légszomj, álmatlanság adja a tudtunkra, hogy valami nem jó nekünk. Ekkor már kiabál a belső hangunk, ha a suttogását nem voltunk hajlandóak meghallani.

Szánj 3 perc valódi figyelmet önmagadra: pásztázd végig a tested, és érd tetten a fájdalmat, a feszülést benne, ahogy fontos tudatosítanod a könnyedséget és nyugalmat is. Majd nézz az érzetek mögé, és fejtsd meg őket: milyen érzésről, lelki állapotról árulkodnak? És vajon mi okozza benned ezeket az érzéseket?

 

5. lépés Napról napra köteleződj el a cselekvés mellett

Falatonként edd meg az elefántot, és mindig csak akkorát harapj, amekkorát meg tudsz rágni – a legkisebb morzsa is számít!

A változás korábban emlegetett sürgető érzése miatt nemcsak azonnali hatást akarunk, hanem azt is, hogy minden a vágyainknak megfelelően alakuljon az elhatározásunktól kezdve. Például a mozgásszegény, nem éppen egészséges életmódunkat hirtelen heti háromszori edzésre akarjuk cserélni, miközben lemondunk a cukros üdítőkről és a péksüteményekről is.

Ez egy hatalmas elefánt, ami egy-két héten belül garantáltan kifog majd rajtad. Nem azért, mert nem vagy eléggé elkötelezett vagy kitartó, hanem azért, mert az agyad nem tud és nem is akar alkalmazkodni a hirtelen jött helyzethez. Cselezd ki!

Mostantól a mindig/soha kijelentések helyett koncentrálj kizárólag az adott napra: Ma úgy döntök, megteszem ...-t a célom érdekében. És érdemes újra és újra emlékeztetned magad arra is, hogy miért fontos számodra az adott cél elérése: Azért döntök így, mert ... ad nekem ez a változás. Ne feledd: nem a lépések nagyságán, hanem a rendszerességén múlik a siker!

 

6. lépés Tapasztalj, következtess, finomhangolj

A változás folyamata egy izgalmas kaland, tele különleges élményekkel és sikerekkel. Ahhoz, hogy ezekben minél több részed legyen, éberségre van szükséged, mert ahogy az a kalandoknál lenni szokott, a pálya nem mindig zökkenőmentes.

Lesznek olyan lépések az utad során, amelyeket könnyedén és eredményesen meg tudsz tenni, miközben nagyon jól érzed magad. Ezeket ismételd bátran! Ha azonban azt tapasztalod, hogy egy-egy lépés nehéz érzéseket vált ki belőled, és halogatod őket, érdemes megállnod.

Amikor elakadsz, a következő kérdések tisztázása segíthet túllendülni a holtponton:

  • Mi nehezíti a haladásom pontosan?
  • Mennyire vagyok motivált a célom iránt?
  • Változtak a prioritásaim/körülményeim/élethelyzetem?
  • Mi a legfontosabb most a számomra?

Tervezz újra, ha szükséges! Nem az a lényeg, hogy minden az eredeti terved szerint történjen, hanem az, hogy ami történik, az a legjobb legyen Neked. Lépésről lépésre figyelj magadra (lásd. 4. pont), mert ha így teszel, garantáltan az a változás következik be az életeben, ami a leghasznosabb, legértékesebb lesz a számodra!

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bizonytalan vagy, hogyan kezdj bele a változásba, vagy kételkedsz abban, hogy ki tudsz tartani az úton? Segítünk! A Kapcsold ki a robotpilótát! e-bookunkkal megalkottuk azt a start-cél rendszert, ami lépésről-lépésre adja meg Neked a változáshoz szükséges összes támogatást, mégpedig 100 százalékosan Rád szabva. Nézd meg ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindsetup.blog.hu/api/trackback/id/tr4717846115
süti beállítások módosítása