Mindsetup

Mondj igent nem helyett!

Szemléletváltás 4+1 lépésben

2020. szeptember 03. - Istók Nikoletta

Valószínűleg sokunk számára ismerős a helyzet és az érzés, amikor a főnökünk, a párunk, vagy épp egy barátunk fogalmaz meg egy olyan kérést felénk, ami épp nem fér bele az időnkbe, amire már nincs kapacitásunk, vagy amihez nincs kedvünk, és ugyan a válasz egyértelmű számunkra, mégis rábólintunk a kéretlen teendőre.

balansz_web.jpg

De miért is teszünk így?

A leggyakoribb ok, hogy attól félünk, a visszautasítással megbántjuk az illetőt, esetleg rossz véleménnyel lesz rólunk, vagy megharagszik ránk, de sokan legalább ennyire tartanak a konfrontálódás tényétől is, miközben a mélyben a valódi kérdés a saját határok kijelölésével és megtartásával, illetve a prioritásokkal és a személyes motivációval áll szoros kapcsolatban.

A mai posztban új megvilágításba helyezem ezt a kényes témát, ugyanis csak egy egészen kis csavarra van szükség ahhoz, hogy ténylegesen kitartsunk az álláspontunk mellett!

1. Tudatosítsd, hogy mi történt

Amikor belemész egy olyan helyzetbe, amire nemet kellett volna mondanod, meg fog szólalni benned a vészcsengő, a kérdés csak az, hogy észreveszed-e.

Valószínűleg gondolatok és érzések is kavarogni kezdenek benned, elindul a fejedben a belső monológ, és bosszankodsz, miért nem tudtál nemet mondani, netán hibáztatod a másikat, haragszol rá, jó eséllyel pedig magadra vagy a legdühösebb, esetleg csalódottságot, kiszolgáltatottságot, tehetetlenséget is tetten érsz magadban. Majd első felindulásodban megfogadod, hogy legközelebb biztosan másképp cselekszel, aztán gyorsan kiderül, hogy nem is olyan könnyű betartanod az ígéretedet....

2. Láss tisztán: valamire mindig nemet mondasz

Amikor igent mondasz egy „nemakarom” kérésre, szinte mindig valami másra mondasz nemet. A veszteséged pedig a vállalásod függvényében akár egészen nagy is lehet.

Amikor például a munkádban elvállalsz egy extra, be nem tervezett feladatot, és túlóráznod kell, megrövidül a szabadidőd, vagyis le kell mondanod a pároddal, gyermekeddel töltött közös időről, egy baráti találkozóról, a mozgásról, a kedvenc könyvedről, a hobbidról, a nyelvtanfolyamodról, bármiről, amire már nem jut időd. Persze lehetnek kivételes esetek, amikor úgy érezed, meg fog térülni a plusz erőfeszítés, azonban a folyamat ritkán áll meg itt, így gyakran már csak azon kapod magad, hogy teljesen felborult az egyensúly a munkád és a magánéleted között.

3. Mindent a te kedvedért, de hol vagyok én?

A nemet mondás nehézsége nem csak a munkában, a magánéletben is következményekkel jár, még akkor is, ha azt jó szándékba és figyelmességbe csomagolod. Bár első ránézésre semmi rossz nincs abban, ha egy baráti viszonyban vagy a párkapcsolatodban mindig a másikra hagyod a döntést, milyen programot csináljatok, melyik étteremben egyetek, vagy melyik filmet nézzétek meg, azonban egy idő után egyre kevésbé fogod jól érezni magad – háttérbe szorítva.

Ha ugyanis mindig a másik kedvébe jársz, vagyis a másik igényeire mondasz igent, azzal a sajátjaid kapják a nemet, és ugyan egészséges kompromisszumra minden kapcsolatban szükség van, amelyik kapcsolatban te nem számítasz, vagy nem lehetsz őszinte, az aligha alapul kölcsönösségen.

4. Priorizálj

Ha ismerősek a fenti helyzetek, és állandósult benned az elégedetlenség, a frusztráltság, ideje átgondolnod, mi a fontos számodra, és te hol állsz a saját listádon.

Érdemes papírra is vetned a sort, de mielőtt tollat ragadnál, érdemes magadba nézned, és felidézned, mely szituációk voltak a legfájóbbak számodra, milyen érzéseket okoztak nektek, és mely szükségleteid, igényeid, vagy az értékrended mely pontjai sérültek. Ezek a válaszok fogják kirajzolni a te aktuális prioritási listádat, ami támpontot ad majd neked minden döntés előtt: amely tételek a listád élén szerepelnek, azok nyomnak a legtöbbet a latban számodra, vagyis magadban azokra mondasz igent – tedd ezt a valóságban is!

Ráadásul ez a néhány pont segít majd az időbeosztásodban is, megmutatja, hogy mire szeretnél időt fordítani és mire nem, vagyis minél tisztább a sorrended, annál világosabbak lesznek a határaid is – konkrét és átvitt értelemben is.

+1 Mérlegelj

A legközelebb, amikor döntési helyzetbe kerülsz, legyél türelmes magaddal, mivel jó eséllyel a megszokott mechanizmusod kapcsol be elsőként. Cselezd ki: kérj pár percet a másik féltől (akár a mosdóba is kimehetsz, vagy ihatsz egy pohár vizet), és tedd mérlegre a lehetőségeidet.

Mi kerül az egyik, és mi a másik serpenyőbe? A fontossági listád tükrében melyikre mondasz igent és melyikre nemet? A listát akár magadnál is tarthatod, és bármikor segítségül hívhatod, ha elbizonytalanodnál. Arra is pillanatokon belül ránézhetsz, hogy hogyan éreznéd magad, ha nemet mondanál arra, ami lényeges számodra, és milyen lenne a pozitív végkifejlet. A válasz egészen egyértelmű lesz, ebben biztos vagyok!

Szóval Te mire mondasz nemet, vagyis igent?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindsetup.blog.hu/api/trackback/id/tr5816187330
süti beállítások módosítása