Mindsetup

Változást akarsz, de hiába próbálkozol?

Itt a 3 leggyakoribb mondat, amivel önmagad útjába állsz, és a megoldás, amire eddig még nem gondoltál!

2022. március 08. - Istók Nikoletta

Eldöntöd, hogy valamit másképp szeretnél az életedben, az elhatározást tett követi, aztán a kezdeti lendület lassan alább hagy, végül pedig minden marad a régiben. Ismerős ez a helyzet? Akkor érdemes tovább olvasnod!

raketa_nagy.jpg

A változás iránti vágy valamennyiünkben ott motoszkál: legyen szó a testünkről, a munkánkról, a keresetünkről, a párkapcsolatunkról, valami mást – vékonyabbat, izmosabbat, egészségesebbet, izgalmasabbat, többet, jobbat – szeretnénk. A kép is ott van a fejünkben: mennyivel boldogabbnak, magabiztosabbnak, eredményesebbnek érezzük majd magunkat, amikor célba érünk. Bízva a vizionált nyereségekben útnak is indulunk, aztán porszemek kerülnek az elképzelt gépezetbe...

Lássuk melyik az a 3 legjellemzőbb mondat, amivel elgáncsoljuk magunkat – még azelőtt, hogy a változás eredményeit megízlelhettük volna!

Majd holnap”

Vegyük példaként a fogyókúrát: mondjuk közeledik a nyár, és szeretnéd jobb formába hozni magad, vagy az a motivációd, hogy légszomj nélkül érj fel a harmadik emeletre, esetleg egyszerűen egészségesebb, fittebb testre vágysz. Azzal is tisztában vagy, hogy ehhez módosítanod kell az étkezési szokásaidon: a mennyiségen és/vagy a minőségen változtatnod szükséges, le kell mondanod a cukros üdítőkről, az édességekről, a kiadós vacsorákról... Érzed, hogy nem lesz könnyű, de ott lebeg a cél előtted.

El is kezded, haladsz, majd jön egy nehezebb nap, vagy egy baráti találkozó, és hirtelen megszólal egy kis hang a fejedben:

„Miért akarsz változtatni? Hiszen itt ez a sok finomság, megérdemled. Ma együnk egy jót, aztán majd holnap folytatod."

De a történet nem áll meg itt: másnap ott találod magad a kanapén, a kedvenc chipseddel, reggel fáradtabban ébredsz, nincs időd elkészíteni a tervezett reggelit, inkább beugrasz a pékségbe...

Amit sikerült leadnod, az gyorsan visszakúszik, esetleg még több is, és Te csalódsz magadban, talán már sokadszor, dühös is vagy, és szomorú.

Érezted már így magad? Milyen gyakran élsz meg kudarcot? – Itt lesz a kutya elásva, de ne szaladjunk ennyire előre, jöjjön a következő változás-gyilkos gondolat!

 

Úgysem lesz jobb”

Következzen egy magánéleti téma. Évek óta párkapcsolatban élsz, de nem igazán vagy boldog: nem érzed a megbecsülést, az érdeklődést, vagy épp a társad szeretetét. Másra vágysz: jó eséllyel elképzelted már, milyen lenne a számodra megfelelő társ, akivel hasonló az értékrended, az életviteled, a jövőképed, meg még mennyi minden más is. Látod a képzeletbeli mozivásznadon, ahogy megélitek a kölcsönös szeretetet, tiszteletet, kíváncsiságot egymás iránt, és még azt is érzed, mennyi örömöt, mekkora békét jelentene ez számodra, amiben szó szerint ragyognál.

Elképzelhető, hogy a kis hang a fejedben még azelőtt elbizonytalanít, hogy lenne lehetőséged lezárni a kapcsolatot, és valaki mást megismerni:

„Mégis mire számítasz? Úgysem lesz jobb. A férfiak/nők mind egyformák. Őt már legalább ismered. És mi van, ha ennél csak rosszabb lesz? Ha még hazudik is, vagy nem csak a haverokkal jár el? Na, ugye!”

Így marad az érzés, hogy Neked ennyi jár, talán nem is érdemelsz ennél többet, esetleg még ostorozni is kezded magad, hogy a hiba benned van.

Ismered belülről ezt a lehangolt, önbizalmat romboló állapotot? Hamarosan eláruljuk, miért nem tudsz szabadulni belőle, de még hátravan a harmadik önszabotáló mondatunk!

 

„Nekem ez nem fog menni”

Szemléltetéshez nézzük a munka világát! Már hosszabb ideje dolgozol a munkahelyeden, ahol rutinszerűek a feladataid, a béred sem igazán tükrözi a tapasztalatod, de nincs lehetőséged fejlődésre, tovább lépésre. Váltanál, mégpedig egy olyan céghez, ahol több felelősséged, érdekesebb teendőid és jobb fizetésed lehet. Talán még egy magasabb pozíció gondolatával is kacérkodsz, és érzed, mennyire más lenne a kedved, a motivációd, ha végre belőled is lenne „valaki”.

Bele is kezdesz az álláskeresésbe, aztán ahogy pörgeted a hirdetéseket, a szemed elé idézett képbe belerondít az a bizonyos kis hang:

„Ez neked túl nagy falat. Nincs akkora tapasztalatod, amit itt elvárnak. Ahhoz meg nem is értesz. Nem érdemes megpróbálnod, mert úgysem sikerül. Maradj a biztosnál, nehogy két szék közül a pad alá ess.”

És vagy minden marad a régiben, vagy, ha még el is küldöd az önéletrajzodat egy Neked tényleg tetsző állásra, és behívnak interjúra is, az élményed pontosan a fentieket tükrözi majd. Téged pedig maga alá temet a beletörődés fásultsága, a „csak ennyire vagyok képes” nyomasztó önigazolása.

Jártál már így? Esetleg találkoztál már ezekkel az érzésekkel életed más területein is? Most eláruljuk, miért nem tudsz szabadulni tőlük!

 

A megszokás az úr

Bár a változás vágya tényleg ott motoszkál bennünk, amit megszoktunk, ahhoz mégis sokkal jobban ragaszkodunk.

És itt jön a csapda: mindez teljesen tudattalanul történik bennünk.

Naponta több, mint 10000 gondolat fut keresztül az agyunkon, és ezen gondolatok 80 százaléka egyáltalán nem tudatosul bennünk, vagyis észre sem vesszük, mikor kezd el duruzsolni nekünk a kis feljebb idézett hang. A gondolataink többségét ráadásul folyamatosan ismételjük, így azok idővel belső automata programokká, majd az identitásunkká válnak.

Mindez azt jelenti, hogy ma ugyanazt gondolod, mint tegnap, mint egy hónapja, mint tavaly ilyenkor, vagy akár 5 éve, sőt holnap és holnapután is ugyanazok a gondolatok cikáznak majd a fejedben.

„Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” Albert Einstein 

De nem csupán a gondolataid ismétlődnek: az azonos gondolatok nyomán azonos döntéseket hozol, és ugyanúgy viselkedsz, ami újra és újra ugyanazon tapasztalatokat okozza számodra, és nap nap után a megszokott érzelmeket hozza létre benned.

A robotpilóta működés a múltadból hozott automata programok összessége, amelyek által – öntudatlanul – kizárólag a múltat vagy képes újrateremteni a jövődben is. Amikor pedig kimozdulnál belőle, szó szerint minden sejted, a teljes lényed tiltakozni kezd, mivel mindazt, aki TE ma vagy, a múltban gyökerező emlékek, élmények és érzések mentén határozod meg. Vagyis minden változás úgy csapódik le benned, mintha meg akarnád semmisíteni az identitásodat – az elméd és a tested viszont úgy ragaszkodik az ismerős mechanizmusokhoz, mint függő a drogjához (pontosan ugyanolyan biokémiai folyamatok futnak le bennünk az ismerős érzések hatására, mint ami alkohol- vagy édességfüggés esetén!).

Azonban van egy folyamatosan rendelkezésedre álló kiskapu, amit bármikor kihasználhatsz – és ezzel egyáltalán nem túloztunk!

 

Amit ma megtehetsz

A kiskapu és vele a megoldás a jelenben van.

Megfogalmazzuk másképp: a lehetőségeid, a döntési szabadságod a jelen pillanatban vannak.

A jelenben dönthetsz másképp, mint korábban, viselkedhetsz másképp, mint korábban, tapasztalhatsz mást, mint korábban, és érezheted magad másképp, mint korábban – ha tudatában vagy annak, ami éppen történik veled, és itt jön a lényeg: benned! Vagyis tudatában vagy annak, hogy egy-egy helyzet milyen gondolatokat, érzéseket vált ki belőled, és tudatosan döntesz arról, hogy mit kezdesz velük.

A változáshoz tehát a valódi jelen-léten, vagyis a tudatosságon keresztül vezet az út.

Ha elindulnál, kezdd a legapróbb lépésnél: naponta egyszer figyeld meg egy lélegzetvételedet. Ez az a néhány másodperc, amikor nem a múltban és nem is a jövőben kalandozol, hanem kizárólag az itt és mostban vagy. Érdemes arra is kiterjeszteni a figyelmed, hogy mennyire megy könnyen, vagy épp nehezen ez a fókuszálás: minél több gondolat kavarog a fejedben, annál kevésbé vagy a jelenben, ezért légy türelmes és kedves magaddal.

Amikor ezt a rövid jelenlétet már magabiztosan tudod tartani, jöhet a következő szint: a napod egy tetszőleges pontján állj meg pár percre, és „jelentkezz be magadba”, vagyis kezdj el kapcsolódni ahhoz, ami éppen ott, akkor benned zajlik – ehhez a tested jelzései, a mögöttük húzódó érzelmek és a tetten ért gondolataid lesznek segítségedre. Próbáld ki ezt a gyakorlatot, hogy megértsd, hogyan hatnak rád a mindennapok eseményei.

Minél többször vagy képes megállni és odafigyelni önmagadra, az irányítás annál inkább visszakerül a Te kezedbe – ennyi a titok.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Köszönjük, hogy elolvastad a bejegyzésünket! Ha még nem ismersz minket, itt olvashatod el a történetünket és a kapcsolatunkat a tudatossággal.

Éber napot,

Andi és Niki, a Mindsetup csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://mindsetup.blog.hu/api/trackback/id/tr9517775334
süti beállítások módosítása