Mindsetup

Motivációvesztés? Ezt próbáld ki!

3 azonnal alkalmazható gyakorlat a lendületért

2021. március 26. - Istók Nikoletta

A jelen helyzet sokunkat próbára tesz, érzelmileg és mentálisan egyaránt, ami visszavonhatatlan hatással van a motivációnkra is. Ha úgy érzed, megcsappant a lendületed, ez a bejegyzés Neked szól!

656.jpg

Mielőtt belevágunk, érdemes néhány szót ejtenünk a motiváció fogalmáról, mivel gyakran misztikus varázserő lengi körül – teljesen alaptalanul! A motiváció ugyanis nem szerencse vagy véletlen kérdése, hanem az a belső hajtóerő, ami mindannyiunkban ott van, mozgósítható és megerősíthető. Motiváltnak lenni azt jelenti, hogy a helyünkön vagyunk, tudjuk, miért kelünk fel reggelente, és a szükségleteinkkkel, igényeinkkel, vágyainkkal összhangban haladunk az utunkon. A motivációnk tehát mindig belülről fakad, nem a külső körülmények függvénye, vagyis nekünk van a legnagyobb hatásunk rá!

Amennyiben az elmúlt hetekben, hónapokban azt tapasztalod, hogy elakadtál, kedvetlen, esetleg frusztrált vagy, halogatsz, netán teljes passzivitás jellemzi a mindennapjaid, érdemes kipróbálnod a következőket!

1. Tölts el naponta 5 percet magaddal!

Mivel a belső hajtóerőnket a mélyben húzódó vágyaink táplálják, a stabil motiváció alapja az érzelmi tudatosság: hogy képesek legyünk kapcsolódni önmagunkhoz és értelmezni tudjuk a testünk, lelkünk, elménk jelzéseit az aktuális szükségleteinkről. Fontos megjegyezni, hogy az érzelmi tudatosság nem azt jelenti, hogy minden nap vidáman, pozitívan, tettrekészen és magabiztosan ébredünk, hanem azt, hogy észleljük, milyen az aktuális közérzetünk, majd erre tudatosan reagálunk.

Vagyis teljesen rendben van, ha most úgy érzed, nincs kedved semmihez, ha nehéznek érzed a mindennapokat, ha elfáradtál, ha legszívesebben csak ülnél egy csendes sarokban. A tudatosság a döntésekről szól: Te döntesz arról, hogy mit kezdesz ezzel a helyzettel – dönthetsz úgy, hogy néhány napig nem csinálsz semmit, hogy sorozatot nézel, olvasol, a hobbiddal foglalkozol, vagy csak a minimumot teljesíted – a lényeg, hogy Te irányíts, ne csak áldozatként sodródj.

Hogy meg tudd adni magadnak, amire jelenleg a legnagyobb szükséged van, első lépésként meg kell tanulnod olvasni a hogylétedből, azaz az érzelmeidből!

Hogyan csináld?

Minden nap tölts el 5 percet csendben magaddal, és figyelj befelé! Ezt teheted ébredés után a reggeli kávédat kortyolgatva, egy munkaközi szünetben vagy az esti zuhanyzás alatt, nem az alkalom a fontos, hanem az, hogy ebben a néhány percben őszintén válaszolj magadban a kérdésre: hogy vagyok? Jól/rosszul válasz helyett igyekezz minél pontosabban megfogalmazni, mit érzel, ugyanis egészen másfajta figyelemre lesz szükséged magadtól, ha szomorú, csalódott, magányos, türelmetlen, enervált, frusztrált vagy dühös vagy!

Nehezen találod a megfelelő szavakat az aktuális érzelmi állapotodra? Az érzelmi-szókincstárunk bármikor bevethető segítséged lesz, innen tudod letölteni!

2. Adj egy racionális pofont az aggodalmaidnak!

A motivációvesztés és passzivitás, ahogy a korábban említett frusztráltság és tehetetlenség nagyon gyakran abban gyökeredzik, hogy nem arra fókuszálunk, amire ráhatásunk van, és ezzel szoros összefüggésben nem a jelenben, hanem az ismeretlen jövőben töltjük a legtöbb időnket.

Mi történik olyankor, amikor időutazásba kezdesz?

Lehetséges, hogy nálad a Mi lesz, ha... című többrészes dráma indul el fejben, amit általában a legborúsabb forgatókönyvedet követve forgatsz le – újra és újra. A többszöri ismétlés nyomán egyre valóságosabbnak hiszed az elméd vetítette filmkockákat, és észre sem veszed, hogy olyan események miatt rettegsz, vagy élsz át csalódottságot, amiről valójában fogalmad sincs, megtörténik-e veled. A negatív érzések azonban azonnal elhatalmasodnak rajtad, hiszen az agyad nem tud különbséget tenni képzelet és valóság között, sőt, akár olyan testi tüneteket is tapasztalhatsz, amelyeket tényleges stresszhelyzetekben élsz át. Nem csoda tehát, ha leblokkolsz és elmegy a kedved mindentől. 

De az is előfordulhat, hogy nem gondolati, hanem fizikai szinten érzékeled, hogy valami nem kerek: visszatérő, megmagyarázhatatlan nyugtalanságot tapasztalsz, amit valamilyen túlcselekvéssel igyekszel levezetni, például többet eszel, edzel, takarítasz, kütyüzöl, vásárolsz, vagy épp „alszol”, azaz órákig görgeted a közösségi oldalakat, sorozatot nézel, és akár napokig ki sem mozdulsz a négy fal közül, még egy 10 perces sétára sem. E tünetek mögött jó eséllyel szintén a jövő miatti bizonytalanságod húzódik, vagyis, ha ezeket észleled, már a negatív gondolataidat is el tudod csípni.

A jó hír, hogy bármelyik típusba tartozol is, meg tudod szakítani a téged romboló folyamatokat!

Amikor legközelebb azon kapod magad, hogy a jövőben kalandozol, tedd fel magadnak a kérdést: Itt és most indokolt ez az aggodalom?

Ha a válaszod nemleges, tartsd a figyelmed tudatosan a jelenben: nézz körül az életedben, szó szerint, és képletesen is, és tudatosítsd az adott pillanatban elérhető erőforrásaidat, lehetőségeidet, kapcsolati hálódat, majd ezek mentén fogalmazd meg azt az egyetlen, legkisebb lépést, amit biztosan meg tudsz tenni önmagadért, az egyensúlyodért, a haladásodért.

Megvan? Talán nem is olyan kilátástalan a helyzeted, mint ahogy azt korábban magad előtt láttad!

3. Gondold újra!

A motivációvesztés hátterében a fentieken túl még egy lényeges ok állhat: a szükségleteink változása, ami olyan változó körülmények esetén, mint a mostani pandémiás szituáció, egyáltalán nem meglepő. Mivel a motivációnkat mindig a vágyaink, és a mögöttük húzódó igényeink, akár hiányérzeteink táplálják, érthető, hogy más hajt minket egy kiegyensúlyozott életszakaszunkban, mint abban, ami tele van bizonytalansággal.

De nézzünk két konkrét példát!

Ha eddig a kreativitásod megélése, az önmegvalósítás állt a fókuszodban, de most úgy érzed, az anyagi biztonságod bármilyen szempontból veszélybe került, hiába várod el magadtól a világmegváltó ötleteket és a folyamatos flow állapotot, mivel az aktuális szükségleted sokkal erősebb mozgatórugóként hat rád.

Hasonló a helyzet akkor is, ha korábban a mindennapok nyugalmát élvezve a személyes fejlődésedre fordítottad a legtöbb energiád, most viszont az összezártság, a munka-magánélet határainak elmosódása számos nézeteltérést hozott a pároddal – valószínűleg ezek rendezése, az egyensúly helyreállítása válik fontosabbá számodra, mint a következő bakancslistás képzésed.

Honnan tudhatod, hogy nem a valós szükségleteiddel összhangban működsz? A szorongás, a belső feszültség, a magány, a túlhajszoltság, a kimerülés intő jelek lehetnek számodra!

Ismerősek ezek az érzések?

Állj meg, és tisztázd le magadban, mire vágysz most, mi adna elégedettséget számodra - ebben segít az Életkerék diagram!mindsetup_eletkerek-diagram_vastag.jpg

Válaszd ki életed nyolc területét (pl. munka/karrier, párkapcsolat, család, pénzügyek, szabadidő/hobbi, egészség, mozgás, fejlődés, kapcsolatok/barátok, énidő stb), majd értékeld ezeket egy 10-es skálán. Ezután kösd össze az általad adott pontszámokat, és vizsgáld meg, mennyire stabil a kereked. Ha valamelyik életterületed feltűnően csorba, jó eséllyel ott van dolgod, akár köztes megállóként a célod felé vezető úton, akár egy új célként

Ha jól jönne egy kis támogatás az aktuális célod megfogalmazásában és a motivációd megerősítésében, használd a Motivációtuning kérdéssorunkat, amennyiben pedig célzottabb segítségre van szükséged, Neked szól a Céltisztázó és motivációerősítő workshopunk.

Szívesen olvasnál még a témában? Csatlakozz a Mindsetup közösségéhez, nézz szét a weboldalunkon és kérd hamarosan induló hírlevelünket is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindsetup.blog.hu/api/trackback/id/tr216481124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása