Mindsetup

Változásra vágysz? 5+1 lépésre vagy tőle!

2020. augusztus 24. - Istók Nikoletta

Változás. Misztikus fogalom, amit homályos álmok, elképzelt valóságok vesznek körül, de kizárólag addig, amíg el nem indulunk feléjük! A kérdés a hogyan, a válasz a mai posztban.

lepcson_fel_web.jpg

Valószínűleg mindannyiunk életében van legalább egy olyan terület, ami lehetne másképp, de talán nem lövök mellé, ha azt feltételezem, hogy ez a más gyakran soha, vagy csak nagyon sokára jön el. Tartunk a változástól, az ismeretlentől, a szokatlantól – egyszerűen így működik az agyunk, az evolúció ugyanis a túlélésre programozta, ezért zsigerileg ragaszkodunk a biztonságosnak hitt rutinjainkhoz, még akkor is, ha azok már egyáltalán nem szolgálnak minket.

A jó hír viszont, hogy kellő tudatossággal, elhatározással, valamint kitartással képesek vagyunk túljárni a saját agyunkon, és életre hívni a vágyott újat a mindennapjainkban.

Az alábbi 5+1 lépést biztosan nem hagyhatod ki, de ha nekikezdesz, az eredmények sem fognak elmaradni!

1. Ismerkedj magaddal

Elcsépelten hangzik, mégis igaz, hogy az önismeret minden változás kiindulópontja: minél többet tudsz magadról, arról, hogy hogyan érzed magad, mire van szükséged, mi motivál, melyek a legfőbb erősségeid, illetve gyengeségeid, vagy mi jelent számodra elégedettséget és boldogságot, annál könnyebb lesz tenned magadér

A változás ugyanis mindig rólad szól, arról, hogy figyelsz az igényeidre, az értékrendedre, a belső hajtóerődre, és ezekkel összhangban élsz, dolgozol, kapcsolódsz másokhoz. A változás igénye éppen ezért lényeges útjelző számodra, ami megmutatja, hogy valamiben nem követed a saját iránytűdet, vagy figyelmen kívül hagyod azt, ami igazán fontos neked.

Ha tehát a változás vágya megjelent benned, hallgass rá és nézz a mélyére

2. Találd meg a miérted

Fejtsd meg a változás igényének üzenetét: miért is vágysz rá, mit vársz tőle, mi a célod vele?

Ha megválaszolod ezeket a kérdéseket, tisztán látod majd, mennyire reális az az állapot, amit a jövőben elképzeltél, a sajátod-e, vagy valamilyen külső elvárásnak próbálsz megfelelni, egyáltalán erre van-e szükséged, és megkaphatod-e általa azt, ami aktuálisan hiányzik az életedből.

Tedd egészen világossá a magad számára, mi az az ok, ami miatt belevágsz a változtatásba, mivel ez segít majd a döntéshelyzetekben, a komfortzónádon kívül, a nehezebb napokon, a csökkenő lelkesedés idején. Ehhez nyúlhatsz vissza olyankor is, amikor elbizonytalanodsz, esetleg egy rövid időre letérsz a tervezett utadról.

3. Tisztázd, mire van ráhatásod

Amikor már tudod, mit szeretnél, sziklaszilárd a motivációd is, és magaddal is őszintén elbeszélgettél, hogy lásd, honnan indulsz, mire támaszkodhatsz, vagy épp mi jelenthet kihívást számodra a folyamatban, eljött az akcióterv összeállításának ideje.

Hogy miért van erre szükség? Mert a megvalósítás hevében gyakran olyasmire fecséreljük az energiánkat (vagy lefordítva: olyan tényezők miatt bosszankodunk, aggódunk, esetleg olyanoktól várjuk a csodát), amire nincs ráhatásunk! Mindig lesznek gátló körülmények, minket nem támogató emberek, váratlan akadályok, ezekkel azonban nem tudunk mit tenni.

Fókuszálj tehát arra, ami a hatáskörödben van, és amit a jelenlegi lehetőségeid megengednek számodra. Bármikor, amikor úgy érzed, hiábavalóak a változás irányában tett törekvéseid, érdemes visszatérned ehhez a ponthoz, és ránézned, vajon tényleg azon a mezsgyén mozogsz-e, ahol változást érhetsz el.

4. Cselekedj 

Természetesen nem elegendő fejben készen állnod, a tettek mezejére is kell lépned, ráadásul a változáshoz másképp kell cselekedned, mint eddig. Nem szükséges azonban egyből világmegváltásban gondolkodnod, sokkal inkább arra az első apró lépésre koncentrálj, amit már ma megtehetsz.

Kevésnek tűnik? Akkor számolj utána, milyen messzire juthatsz, ha a következő egy hónapban (esetleg kettőben, netán háromban...) minden nap haladsz egy keveset, ahhoz képest, mintha arra várnál, hogy egyszer majd nagy lendülettel lesz módod elindulni.

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, az, ha nem teszünk semmit, mert azt hisszük, hogy csak keveset tehetünk. (Sydney Smith)

És még egy érv a kis lépések mellett: minél könnyebben tudsz megtenni valamit, azaz minél kevesebb erőfeszítésedbe, idődbe, lemondásba kerül, annál kevésbé fogsz ellenállni, vagyis annál nagyobb eséllyel viszed végbe, akár minden egyes nap. A haladásnak pedig éppen ez a titka. 

5. Tesztelj és próbáld újra

Lehetséges, hogy nem találod meg elsőre azt az utat, ami elvisz a vágyott állapothoz? Igen, megeshet, akár többször is. És ez teljesen rendben van, ugyanis azt jelenti: törekedsz a legjobb megoldás felé és egyre közelebb kerülsz hozzá.

Ha bármilyen törekvésedről bebizonyosodik, hogy nem fenntartható, vagy nem oda visz, ahová indultál, akkor állj meg egy pillanatra, és nézd meg, miért nem vált be, mit tanított neked önmagadról, a működésedről, a motivációdról, esetleg a célodról. Építsd be a tanulságokat a következő lépésbe, és figyeld meg, testhezállóbb-e az új gyakorlat, vagy további finomhangolást igényel.

Amennyiben úgy érzed, a próbálkozások nem visznek előrébb, ahelyett, hogy hibáztatni kezdenéd magad, fejtsd meg, mi gátol az előrejutásban: lehet, hogy a célod nem reális, vagy nem is akarod igazán, esetleg menet közben más vált fontossá, vagy a kivitelezésben jól jönne egy kis külső segítség, netán a fejedben ismétlődő korlátozó gondolatok, esetleg a hozzád közel állók akadályoznak? Amint megvan a válaszod, a megoldást is meg fogod találni!

+1 Tarts ki amellett, ami beválik

Az első eredmények akár sokkal hamarabb is megérkezhetnek, mint ahogy számítasz rá. Tudatosítsd őket, meríts belőlük, és ismételd újra meg újra a működő gyakorlatod! Mert mindegy, hogy mozgásról, étkezésről, tanulásról, álláskeresésről vagy pihenésről van-e szó, a lényeg a rendszeresség és a következetesség.

Persze kitartani olykor nem könnyű, de ha tudod, miért teszed, és a szemed előtt lebeg a cél is, akkor nem lesz kérdés, hogy megéri-e!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindsetup.blog.hu/api/trackback/id/tr4116175126
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása